ABOUT

Ik ben Jolien Vandenberghe (°1999) en ik ben een Belgische fotografe en grafisch designer afkomstig uit West-Vlaanderen.

De tienerjaren

In mijn tienerjaren, toen ik op zoek was naar wie ik ben, kocht ik mijn eerste camera. 'Helaas' kom ik niet uit het tijdperk van de analoge fotografie, waar iedereen van jongs af aan een analoge camera had, maar mijn eerste camera was een digitale Sony camera.

Opleiding

In 2017 begon ik mijn bacheloropleiding in Audiovisuele Technieken Fotografie op campus Narafi in Brussel aan LUCA School of Arts. Tijdens deze intense drie jaar heb ik veel geleerd over fotografie. Ik leerde hoe analoge en digitale fotografie werkte, de geschiedenis van fotografie, softwareprogramma's zoals Photoshop, Lightroom en Capture One, hoe studiofotografie werkte en nog veel meer. In juni 2020 ben ik in volle corona periode afgestudeerd met een bachelor in Audiovisuele Technieken Fotografie.

Tijdens deze opleiding heb ik een voorliefde voor design aangewakkerd. Ik wou daar graag meer over weten en vooral kunnen. Kort na mijn opleiding Fotografie ben ik Grafische Mediavormgeving gaan studeren aan Syntra West te Brugge.

Studio Jolene

Een van de eerste vinyls die ik kocht was 'Jolene' van Dolly Parton. Aangezien mijn naam Jolien is, werd ik altijd geconfronteerd met het liedje Jolene van Dolly Parton. In het begin vond ik dit vervelend. Maar toen ik de platenspeler ontdekte en ik opzoek ging naar enkele eerste vinyls, kwam ik het gelijknamige album van Dolly Parton tegen. 

Tijdens mijn opleiding Grafische Vormgeving is Studio Jolene ontstaan. Studio Jolene is genoemd naar het bekende liedje, Jolene van Dolly Parton. Je kent het wel: "Jolene, Jolene, Jolene, Jolene ... I'm begging of you please don't take my man".